LimeEnergy

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Θερμοοστάτης

Είναι οικονομικότερο να μένει ο θερμοστάτης μόνιμα ανοιχτός σε χαμηλή θερμοκρασία από το να ανοιγοκλείνει?

ΜΥΘΟΣ. 

Η άποψη ότι είναι οικονομικότερο το σύστημα θέρμανσης να μένει μόνιμα σε λειτουργία ακόμα και σε χαμηλή θερμοκρασία και όταν λείπουμε είναι μύθος. Είναι γεγονός ότι όταν θερμαίνεται ένας χώρος υπάρχει ροή θερμότητας από το χώρο στο περιβάλλον, το ποσό δε της ενέργειας που διαφεύγει εξαρτάται από την ποιότητα της θερμομόνωσης αλλά και από την εξωτερική θερμοκρασία. 

Είναι λοιπόν σωστό να λειτουργεί η θέρμανση μόνο όταν είσται παρόν και να τίθεται εκτός λειτουργίας όταν είσται εκτός. 

Η χρήση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη (ενδεικτικό προϊόν της olympia electronics)μπορεί να διαχειριστεί σωστά το άνοιγμα και το κλείσιμο της θέρμανσης π.χ. μπορεί να ανοίγει τη θέρμανση 30' πριν φτάσετε στο σπίτι ή σηκωθείτε από το κρεβάτι όπως επίσης να απενεργοποιεί τη θέρμανση λίγη ώρα πριν αποχωρήσετε.

Κατοικον

Γνωρίζετε την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας σας; Αν όχι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπολογιστικό εργαλείο του υπουργείου περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής ΥΠΕΚΑ.

Για τον υπολογισμό πρέπει να επιλεγχθούν τα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως:

  • H περιοχή που είναι κτισμένο
  • Ο τύπος μονοκατοικία/πολυκατοικία και ο όροφος
  • Το έτος κατασκευής
  • Η επιφάνεια
  • Τα υλικά κατασκευής
  • ο τύπος θέρμανσης και ψύξης

Μετά την επιλογή των χαρακτηριστικών του ακινήτου, δημιουργείται πίνακας παρόμοιος με τον παρακάτω:

Energy Rating

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Τα αποτελέσματα του πίνακα δεν αντικαθιστούν το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το οποίο πρέπει προσδιοριστούν περισσότερα στοιχεία και παράμετροι για την έκδοση του από τον ενεργειακό επιθεωρητή.

 

Συστήματα θέρμανσης

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια  συνεχείς ενημέρωση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το κόστος της θέρμανσης λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Αντίστοιχα εταιρίες εμπορίας συστημάτων θέρμανσης διαφημίζουν τα προιόντα τους για οικονομική λειτουργία αποδοτικότητα και θερμική άνεση. Τελικά ποιο είναι το οικονομικότερο και αποδοτικότερο σύστημα θέρμανσης; Υπάρχει μια σίγουρη και άμεση απάντηση; Δυστυχώς η απάντηση δεν μπορεί να είναι εύκολη, διότι η θέρμανση σε κάθε κατοικία εξαρτάται από τον χρήστη, τις ανάγκες του, τα χαρακτηριτικά της κατοικίας και τη διάρκεια λειτουργίας που απαιτείται να καλύψει το σύστημα θέρμανσης.

Ανοιχτές Εστίες καύσης (Τζάκια)

Το μοναδικό μέσο θέρμανσης τα παλαιότερα χρόνια κυρίως στις αγροτικές περιοχές το οποίο αργότερα αντικαταστάθηκε από τη καύση του πετρελαίου θέρμανσης. Τα τελευταία χρόνια το τζάκι αποτελεί βασική κατασκευή στις νέες κατοικίες, πολλές φορές για λόγους αισθητικής, το οποίο βέβαια τήνει να γίνει ο βασικό μέσο θέρμανσης λόγω της αύξησης του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης.

Χαρακτηριστικό του τζακιού είναι η χαμηλή του απόδοση σε σχέση με τη παραγόμενη ενέργεια των καυσόξυλων, βέβαια αυτό αντισταθμίζεται από το  χαμηλό κόστος αγοράς των καυσόξυλων (150€/τόνος) ή της δωρεάν εκμετάλευσής του στην επαρχία στις αγροτικές περιοχές. Μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά των ενεργειακών συσκευών που μπορούν να εγκατασταθούν σε υπάρχοντα και νέα τζάκια αυξάνοντας σημαντικά την απόδοση.

Το τζάκι πρέπει να χρησιμοποιείται ως εφεδρικό σύστημα θέρμανσης, μπορεί να προσφέρει οικονομική θέρμανση εφόσον οι ανάγκες για θέρμανση περιορίζονται στο συγκεκριμένο χώρο και όχι σε όλη τη κατοικία εφόσον το τζάκι δεν είναι ενεργειακό. Αρνητικό της χρήσης του είναι η συνεχής παρακολούθηση, ο εφοδιασμός και η μεταφορά των καυσόξυλων, καθώς και οι πιθανές οσμές από τον καπνό. Προσοχή πρέπει να δίνεται ώστε τα καυσόξυλα να είναι ξηρά και από κατάλληλα ξύλα (ελαιόδεντρα, δρυς) ώστε να πραγματοποιείται σωστή και καθαρή χωρίς πολύ καπνό καύση.

Κεντρικό σύστημα θέρμανσης (Καλοριφέρ)

Αποτελεί το βασικό τρόπο θέρμανσης στο σύνολο των κατοικιών στην Ελλάδα. Βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος καυστήρα/λέβητα και τερματικών μονάδων (καλοριφέρ) είναι η υψηλή απόδοση του 80-90% στο σύνολο της εγκατάστασης. Υπάρχει δυνατότητα επεκτασιμότητας και αύξησης του βαθμού απόδοσης της λειτουργίας με εγκατάσταση διαφόρων συσκευών αυτοματισμού (αντιστάθμιση). Χαμηλό κόστος και περιοδικότητα συντήρησης (ετήσιως) καθώς και ομοιογένεια στην ποιότητα θέρμανσης και θερμικής άνεσης είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα. Το κόστος της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου καθιστούν τη χρήση του δαπανηρή, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης του καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα άλλου τύπου βιομάζας pellet κλπ.

Ηλεκτρική Ενέργεια (Αντλίες θερμότητας)

Οι αντλίες θερμότητας δεν είναι τιποτα περισσότερο από τα κοινά κλιματιστικά μηχανήματα που βρίσκονται εγκατεστημένα στη πλειοψηφία των κατοικιών. Ο όρος «αντλία θερμότητας» αναφέρεται στη συσκευή που έχει τη δυνατότητα να παράγει ψύξη και θέρμανση, τέτοιες συσκευές είναι το σύνολο των οικιακών κλιματιστικών μονάδων.  Το τελευταίο διάστημα οι αντλίες θερμότητας έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλεις λόγω της πολύ καλής τους απόδοσης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μονάδα καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Υποθετικά μια συμβατική θερμαντική μονάδα που καταναλώνει 1€ για θέρμανση αποδίδει περίπου 0,98€ θέρμανσης ενώ η αντλία θερμότητας από 2,5€ έως 3,5€ .

Τα μειονεκτήματα της αντλίας θερμότητας είναι ότι απαιτείται συχνή συντήρηση και τυχόν βλάβες μπορεί να είναι δαπανηρές. Επίσης οι συνήθεις κλιματιστικές μονάδες δημιουργούν ρεύματα θερμού αέρα τα οποία ενδέχεται να δίνουν το αίσθημα της ξηρότητας του αέρα.

Οι αντλίες θερμότητας μπορύν να συνδεθούν με υπάρχον σύστημα καλοριφέρ μετά από τις κατάλληλες μετατροπές στο δίκτυο θέρμανσης

Ηλεκτρική Ενέργεια (θερμοσυσσωρευτές)

Οι θερμοσυσσωρευτές καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη παραγωγή θέρμανσης με τη χρήση μιας ηλεκτρικής αντίστασης και ενός ανεμιστήρα που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Χαρακτηριστικό των θερμοσυσσωρευτών είναι ότι εκμεταλεύονται το μειωμένο τιμολόγιο των χρεώσεων της ηλεκτρικής ενέργειας από τον πάροχο, αποθηκεύοντας την θερμική ενέργεια και αποδίδοντας τη στο χώρο. Η απόδοση των θερμοσυσσωρευτών όσον αφορά στην κατανάλωση τους για τη δημιουργία θέρμανσης δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών θερμαντικών μονάδων που λειτουργούν καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια. Βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης θέρμανσης καθώς πρέπει πρώτα να προηγηθεί η «φόρτιση» τους  συνήθως μια ημέρα νωρίτερα. Αντιθέτως σε περιπτώσεις που είναι φορτισμένοι και δεν υπάρχει ζήτηση για θέμανση ενός χώρου η συσκευή αποβάλει τη θερμότητα. Οι παραπάνω δυο λόγοι μειώνουν σημαντικά την συνολική απόδοση του συστήματος και σε επίπεδο λειτουργίας από το χρήστη.

Ηλεκτρική Ενέργεια (Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας)

Τα ηλεκτρικά πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας έχουν εισέλθει στην Ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια σαν ένας εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Χαρακτηριστικό των ηλεκτρικών Panel είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία αλλά συνήθως τοποθετούνται στους τοίχους σας διακοσμητικοί πίνακες. Η υπέρυθρη ακτινοβολία η οποία εκπέμπεται από τις συσκευές, θερμαίνει άμεσα τα αντικείμενα που βρίσκονται στο οπτικό της πεδίο, ο αέρας του χώρου θερμαίνεται δευτερογενώς από τα ζεστά αντικείμενα του χώρου. Περιοχές οι οποίες δεν βρίσκονται σε άμεση οπτική επαφή με τις συσκευές δεν θερμαίνονται με ακτινοβολία, οπότε πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην τοποθέτηση τους. Ο βαθμός απόδοσης είναι 1 που πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε 1€ ηλεκτρισμού παράγεται στην καλύτερη περίπτωση 1€ θέρμανσης συγκρίνοντας πάντα συσκευές που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

Προσοχή πρέπει να δοθεί όσον αφορά τη καταλληλότητα τους από άποψη υγείας διότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια ολοκληρωμένη μελέτη ή οποία να πιστοποιεί την ασφαλή χρήση τους.

Φορητές σόμπες Αλογόνου

Οι πλέον διαδεδομένες σόμπες αλογόνου είναι διαθέσιμες στο εμπόριο σε πολύ χαμηλό κόστος. Η θερμότητα παράγεται από στοιχεία αλογόνου και μεταφέρεται στο χώρο μέσω της ακτινοβολίας και της συναγωγής που δημιουργείται μεταξύ του στοιχείου και του αέρα. Οι φορητές σόμπες αλογόνου χρησιμοποιούνται επικουρικά της βασικής θέρμανσης ενός χώρου, σε περιπτώσεις που απαιτείται θέρμανση σε περιορισμένο χώρο. Η απόδοση τους είναι ίση νε τη μονάδα δηλαδή ίδια με όλες τις συμβατικές συσκευές που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για να παράγουν θέρμανση όπως ηλεκτρικές αντιστάσεις κλπ. Πλεονέκτημα της συγκεκριμένης συσκευής είναι η εύκολο μεταφορά της.

 

 

 

Τα σκίαστρα μειώνουν την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία στο εσωτερικό ενός χώρου κατά τις περιόδους που η ενέργεια της ακτινοβολίας δεν είναι επιθυμητή, όπως για παράδειγμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Στα θερμά κλίματα όπως της Ελλάδας τα συστήματα σκίασης βοηθούν σημαντικά στην διατήρηση της θερμοκρασίας των χώρων που καλύπτουν σε χαμηλά επίπεδα και στην εξοικονόμηση ενέργειας λόγω της μειωμένης ανάγκης για δροσισμό. Τα συστήματα σκίασης τοποθετούνται συνήθως στους νότιους προσανατολισμούς που καλύπτονται από ηλιοφάνεια για μεγαλύτερο διάστημα, διακρίνονται σε σταθερά (πρόβολοι) και κινητά (τέντες). Σκίαση μπορεί επίσης να επιτευχτεί με φυσικό τρόπο φυτεύοντας φυλλοβόλα δέντρα κοντά σε ανοίγματα.

Σταθερά Σκίαστρα

 

Τα σταθερά σκίαστρα τοποθετούνται στον εξωτερικό χώρο και αποτρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στο άνοιγμα και να καταλήξει στο εσωτερικό. Κλασικό σταθερό σκίαστρο στην Ελλάδα είναι τα μπαλκόνια λόγω και της αρχιτεκτονικής των πολυκατοικιών, στις νεότερες κατασκευές και σε σημεία που δεν υπάρχουν μπαλκόνια τοποθετούνται μεταλλικά στέγαστρα. Υπάρχουν δυο κατηγορίες σκιάστρων, τα οριζόντια και τα κάθετα, τα μεν οριζόντια τοποθετούνται συνήθως στο νότο ενώ τα κάθετα στην ανατολή και δύση. Τα οριζόντια στέγαστρα εξυπηρετούν σε περιπτώσεις που η ηλιακή ακτινοβολία είναι κάθετη (όπως πχ το καλοκαίρι) και για βέλτιστο αποτέλεσμα η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ της βάσης και της ακμής του προβόλου πρέπει να είναι περίπου 60ο .

 

 

 

 

 

 

 

Κινητά Σκίαστρα

  

Σε αυτή τη κατηγορία κατατάσσονται οι γνωστές στην Ελληνική επικράτεια τέντες, αλλά γενικά σαν     κινητό σκίαστρο μπορεί να χαρακτηριστεί οτιδήποτε ανοίγει και κλείνει σύμφωνα με τις ανάγκες του          χρήστη ή μέσω κάποιου αυτοματισμού. Χωρίζονται σε σκίαστρα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, από μικρού μεγέθους βενετικά στορ σε μεγάλες ηλεκτροκίνητες περσίδες που πολλές φορές καλύπτουν και πλευρές κτιρίων.

 

 

 

Σε γενικές γραμμές τα σκίαστρα πρέπει να τοποθετούνται εκτός του κτιρίου διότι στο εσωτερικό μέρος της ακτινοβολίας εγκλωβίζεται στο χώρο με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε θερμότητα.

 

Η θερμομονωτική ικανότητα των υλικών μετριέται μέσω της θερμοπερατότητας. Η μονάδα μέτρησης της θερμοπερατότητας συμβολίζεται με το γράμμα Κ ή U, η μονάδα μέτρησης είναι το W/μ2Κ το οποίο όσο μικρότερο τόσο λιγότερη ενέργεια μεταφέρεται μέσω του υλικού.

Εκτός από τη θερμοπερατότητα βασικά και άλλες ιδιότητες επηρεάζουν τη συνολική ενεργειακή συμπεριφορά ενός παραθύρου ή τζαμιού (αεροπερατότητα, φωτοδιαπερατότητα, συντελεστής εκπομπής, κ.ά.), η οποία αφορά τη θερμική και αλλά και την οπτική άνεση που προσδίδει το παράθυρο και τη συνεπαγόμενη εξοικονόμηση ενέργειας.

Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζεται ενδεικτικά ο συντελεστής θερμοπερατότητας για διαφορετικούς τύπους υαλοπινάκων (μονών-διπλών, απλών ή χαμηλής εκπομπής, με πλήρωση αέρα ή αργό στο διάκενο).

U Value Glass

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας ΚΑΠΕ η εξοικονομούμενη ενέργεια τυπικού διαμερίσματος μπορεί να φτάσει τις 16.000 κιλοβατώρες σε ετήσια βάση.

 

Τα αναλυτικά αποτελέσματα παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Συντελεστές θερμοπερατότητας 

 

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται γραφικά η συμαντική διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας των μονών υαλοπινάκων σε σχέση με των διπλών τζαμιών.

 ΠΗΓΗ: ΚΑΠΕ

 

 

 

 

 

Ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνεται στα κτίρια διαφεύγει στο περιβάλλον από τα ανοίγματα.

Το χειμώνα καταναλώνεται ενέργεια για τη θέρμανση των χώρων η οποία διαφεύγει από τα κουφώματα από το θερμό εσωτερικό στη ψυχρή ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος. Το καλοκαίρι συμβαίνει το αντίστροφο, θερμότητα από το ζεστό περιβάλλον εισέρχεται στο εσωτερικό του κτιρίου.

Για τη μείωση της μεταφοράς θερμότητας έχουν κατασκευαστεί κουφώματα ενεργειακά, κατάλληλα ώστε να ανακόπτουν τα θερμικά κέρδη και απώλειες.

 

Θερμοδιακοπή

Στις παλαιότερες σειρές κουφωμάτων το προφίλ των αλουμινίων αποτελείτο μόνο από αλουμίνιο Thermal Barrier

δηλαδή χωρίς θερμοδιακοπή. Το αλουμίνιο ως καλός αγωγός της θερμότητας μεταφέρει από το

εσωτερικό του τη θερμότητα στο περιβάλλον και πολλές φορές ο ζεστός αέρας του εσωτερικού μιας

κατοικίας υγροποιείται στην επιφάνεια του. 

Για τους παραπάνω λόγους, κατασκευάστηκαν αλουμίνια με θερμοδαικοπή. Η θερμοδιακοπη είναι

ένα κομμάτι  pvc (πολυαμίδιο) που τοποθετείται μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ

αλουμινίου, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και μειώνει δραστικά την θερμική

διαπερατότητα του κουφώματος. 

Το πολυαμίδιο είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, το οποίο εκτός από την πολύ μικρή

αγωγιμότητα διαθέτει και υψηλή σκληρότητα, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη στιβαρότητα

και ανθεκτικότητα των κουφωμάτων.

 

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας του πλαισίου πρέπει να αναγράφεται στο πιστοποιητικό του προιόντος, σε περίπτωση βέβαια που αυτό δεν υπάρχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο παρακάτω πίνακας της ΤΟΤΕΕ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

 

 

 

Βρίσκεστε εδώ: Home Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Κουφώματα Εξοικονόμηση Ενέργειας